Чи можна дітям давати гриби?

Осінь — золота пора для «тихої охоти». Щороку українці насолоджуються лісом та збирають гриби. Багато родин робить це разом з дітьми. Це чудово. А що далі? А далі ми готуємо назбиране та смакуємо.

Чим небезпечні гриби для дітей?

Виникає питання: а чи можна давати страви з грибів дітям? Беззаперечно, що гриби — це багате джерело білка. Але потрібно пам’ятати, що навіть їстівні гриби можуть містити солі важких металів.

Гриби в своєму складі мають велику кількість корисних речовин та мікроелементів: клітковина, білок, вітаміни А, С, група В, K, а також органічні кислоти та фосфор. Майже всі складові мікроелементи містяться у шляпці грибів.
Та батькам треба знати, що гриби не дають малолітнім дітям не через цей, на перший погляд, багатий вітамінний коктейль, а тому, що в грибах є хітин. Хітин — це різновид білку, з якого у природі формується панцир тварин та комах. Він складний для засвоєння навіть дорослим.

З якого віку можна давати дитині гриби?

Чи можна дітям давати гриби, однозначну відповідь дати важко. Яким дітям давати гриди? Маленьким чи 12+? Які гриби давати дитині: печериці чи назбирані у лісі?
Більшість батьків скажуть, що сто разів давали дитині їсти гриби, і все гаразд. А деякі досі винуватять себе, що не вберегли найрідніше, недогледіли та сталося лихо і дитина не вижила від отруєння грибами.
Знову ми повертаємося до хімічного складу грибів.

Хітин у грибах

По-перше, самим важким компонентом у перетравленні грибів є хітин. Незріла травна система дитини до 2-ох років взагалі не може засвоїти цей складний білок, для дітей до 7 років він дає значне навантаження.

Діти старше 12 років та дорослі вже можуть вживати гриби, але у великій кількості вони важко перетравлюються та можуть спричинити важкість у шлунку та погане самопочуття.

Чому у грибах містяться солі важких металів?

Гриби як природні губки легко та швидко вбирають у себе всі речовини з повітря, води та землі.
Тому потрібно максимально обережно слідкувати, де ви збираєте гриби, як вони росли, чи є поблизу автомобільна дорога, шосе, або звалище сміття. Все це край важливо.
Тому що всі шкідливі солі важких металів, хімікати ви принесете додому, приготуєте та нагодуєте вашу дитину.

Чому небезпечно купувати гриби?

Якщо ви купуєте гриби у незнайомого продавця, або миловидної бабусі, яка продає грибочки «власно назбирані», ви не можете знати:

  1. де гриби росли?
  2. що в тих грибах знаходиться: корисні мікроелементи чи вкрай шкідливі хімікати?

В Україні багато районів засмічені чи були під дією шкідливих викидів хімічних заводів. Земля увібрала в себе за багато років отруйні речовини автомагістралей, шосе, ж/доріг тощо. Навіть купуючи на перший погляд «чисті гриби» вешенки чи печериці ми на 100 відсотків не можемо знати, як їх вирощували та зберігали.

Правила використання грибів у їжу дітям

Існує думка, що до 6 років дітям взагалі не варто давати грибів. Зовсім. Ні в якому вигляді. Якщо батьки все ж наважилися на цей крок, слід пам’ятати:

  1.  Використовуємо у стравах лише добре термічно оброблені гриби;
  2. Вживаємо лише ті гриби, які 100% — їстівні;
  3. Разова порція грибів має бути невеликою, бо вони досить важко перетравлюються.

Які наслідки для дитини можуть бути після вживання грибів?

Чому так небезпечно вживання токсичних грибів? Якщо ви наполегливо бажаєте нагодувати вашу дитину грибами, уважно прочитайте, які наслідки для організму можуть бути через вживання отруєних, токсичних грибів. Навіть страви з їстівних грибів можуть нашкодити малюку.

Отруєння дитини грибами може бути через:

  • Отруєння високотоксичними грибами: блідою поганкою та мухоморами.
  • Отруєння токсинами умовно-їстівних грибів, що недостатньо термічно оброблені.
  • Отруєння їстівними грибами можливо у випадку інфікування їх патогенною мікрофлорою. Можлива токсикоінфекція.
  • Отруєння при вживанні їстівних грибів, назбираних у місцях високого токсичного забруднення, отруєні ядохімікатами.

Вплив грибів травну систему дитини

Вживання їстівних грибів також може привести до погіршення здоров’я вашої дитини.
Після вживання грибів можливе загострення хронічних захворювань шлунково-кишкового тракту малюка, таких як:

  • хронічний гастрит;
  • виразкова хвороба шлунку;
  • виразкова хвороба дванадцятипалої кишки;
  • хронічний панкреатит;
  • холецистопанкреатит та інші.

Що робити, якщо дитина отруїлася грибами?

При підозрі, що погіршення стану дитини пов’язане з вживанням грибів, потрібно ТЕРМІНОВО звернутися за медичною допомогою до найближчого лікаря. Чому ситуація така серйозна і потребує невідкладної медичної допомоги?

Якщо була з’їдена грибна страва, можуть виникати ураження шлунково-кишкового тракту, нервової системи, нирок та печінки.
Якщо дитина випадково з’їла бліду поганку чи неїстівного гриба — стан дитини може погіршитися за хвилини. На превеликий жаль, летальних випадків від отруєння грибами серед дітей дуже багато.
Зважаючи на це потрібно якнайшвидше звернутися за медичною допомогою.

Будьте здорові!
Відпочивайте безпечно!